نرخ دیه سال 1404 اعلام شد: 1 میلیارد و 600 میلیون تومان

به موجب ابلاغ بخشنامه رئیس قوه قضاییه به تمامی واحد‌های قضایی و دادسرا‌های سراسر کشور و با توجه به بررسی‌های به عمل آمده و در راستای اجرای ماده 549 قانون مجازات اسلامی، مصوب سال 1392، قیمت دیه کامله در ماه‌های غیر حرام از ابتدای سال 1404 مبلغ شانزده میلیارد ریال تعیین شد.
15 روز پیش
به موجب ابلاغ بخشنامه رئیس قوه قضاییه به تمامی واحد‌های قضایی و دادسرا‌های سراسر کشور و با توجه به بررسی‌های به عمل آمده و در راستای اجرای ماده 549 قانون مجازات اسلامی، مصوب سال 1392، قیمت دیه کامله در ماه‌های غیر حرام از ابتدای سال 1404 مبلغ شانزده میلیارد ریال تعیین شد.

نرخ دیه هر ساله بر اساس میزان تورم تغییر می‌کند. قوه قضاییه پس از اعلام نرخ تورم توسط بانک مرکزی، مبلغ دیه کامل انسان را مشخص کرده و به ارگان‌های مربوطه اطلاع‌رسانی می‌کند. بر اساس قانون مجازات اسلامی، مبنای محاسبه دیه، قیمت روز 100 شتر سالم یا معادل آن است. البته در تعیین مبلغ نهایی، معیارهای اقتصادی و شرایط جامعه نیز در نظر گرفته می‌شود. با توجه به آمار بالای تصادفات اعلام شده توسط پلیس راهور، تهیه بیمه شخص ثالث برای جبران خسارات مالی و جانی از سوی مراجع قانونی اجباری شده است. این بیمه بر اساس نرخ دیه خسارات جانی و مالی اشخاص ثالث و راننده مقصر را پرداخت می‌کند


محاسبه دیه تصادف

فرمول محاسبه دیه در تصادف چگونه است؟ در هنگام بروز حوادث رانندگی و تصادفات، پزشکی قانونی میزان صدمات وارد به فرد را به دادگاه اعلام می‌کند. سپس دادگاه با توجه به نرخ دیه در آن سال و میزان آسیب‌های وارد شده به فرد، میزان خسارت جانی را تعیین خواهد کرد. یعنی به طور کلی میزان دیه پرداختی، به وسیله قانون مجازات کشور مشخص می‌شود. البته برای بسیاری از جرایم، دیه مشخصی تعیین نکرده‌اند، به همین دلیل دیه، برای این جرایم به وسیله گواهی پزشکی قانونی تعیین می‌شود.


جدول نرخ دیه 1404

یک درصد دیه کامل چقدر میشود؟ پاسخ به این سوال برای این اهمیت دارد که دیه برخی جراحت‌ها و مصدومیت‌ها بر مبنای درصدی از دیه کامل محاسبه می‌شود. در ادامه جدول میزان دیه اعضای بدن در تصادفات و حوادث دیگر در سال 1404 به صورت کامل آورده شده‌ است:


دیه شکستگی استخوان دست که مطلوب التیام یابد - 160 میلیون تومان

دیه شکستگی نازک نی و درشت نی استخوان پا هر کدام - 160 میلیون تومان

دیه شکستگی بینی - 160 میلیون تومان

دیه شکستگی ترقوه - 64 میلیون تومان

دیه شکستگی جمجمه سر در حد هاشمه - 160 میلیون تومان

دیه زخم شدگی در حد حارصه - 21 میلیون تومان

دیه زخم شدگی در حد دامیه - 32 میلیون تومان

دیه دندان های پیشین که کامل ساقط شوند - 80 میلیون تومان

دیه دندان های پشتی که کامل ساقط شوند - 53 میلیون تومان

دیه یک دست - 800 میلیون تومان

دیه یک پا - 800 میلیون تومان

دیه شکستگی دنده های محیط بر قلب - 40 میلیون تومان

دیه خردشدگی استخوان مطلوب التیام یافته - 160 میلیون تومان


بر اساس ماده 10 قانون بیمه اجباری مصوب در سال 1395 در خصوص حوادث رانندگی، شرکت بیمه‌گر موظف است، مبلغ دیه تصادف منجر به فوت و جرح را بدون در نظر گرفتن جنسیت و دین به زیان‌دیدگان پرداخت کند. به عبارتی دیه زن و مرد در این شرایط یکسان است. برای اینکه بدانید، چگونه بعد از تصادف، خیلی سریع دیه را دریافت کنید، مقاله دریافت دیه بعد از تصادف را مطالعه کنید.


نحوه محاسبه دیه راننده مقصر

نحوه محاسبه دیه راننده مقصر به این صورت است که مبلغ «تعهد حوادث راننده»، که معادل دیه کامل در سال وقوع حادثه است، به‌عنوان معیار در نظر گرفته می‌شود. به‌عنوان مثال، اگر بر اساس گزارش پزشکی قانونی، میزان آسیب‌های وارده معادل 20٪ از دیه کامل باشد، شرکت بیمه موظف است 20٪ از مبلغ تعهد حوادث راننده را به راننده پرداخت کند.

بر اساس قانون نرخ دیه، خسارات جانی و مالی وارده به اشخاص ثالث و راننده مقصر در تصادفات رانندگی، بدون تفاوت جنسیتی، برای زنان و مردان به‌طور یکسان محاسبه می‌شود.


نحوه محاسبه درصد دیه بر اساس قانون مجازات اسلامی

برای محاسبه درصد دیه، باید نرخ دیه کامل در سال وقوع حادثه را در نظر گرفت. همچنین، اگر حادثه در ماه‌های حرام رخ داده باشد، میزان دیه یک‌سوم بیشتر خواهد بود. به‌عنوان مثال، اگر دیه کامل در سال 1404 معادل 1.6 میلیارد تومان باشد و قاضی 10٪ از دیه کامل را برای آسیب تعیین کند، مبلغ دیه معادل 160 میلیون تومان خواهد بود. بنابراین، درصد دیه همواره بر اساس نرخ دیه در همان سال محاسبه می‌شود و ممکن است بسته به زمان وقوع حادثه (عادی یا حرام) تغییر کند.


چگونه مبلغ دیه در ماه‌های حرام محاسبه خواهد شد؟

شاید برایتان سوال باشد، که ماه‌های حرام شامل چه ماه‌هایی هستند؟ ماه‌های حرام شامل موارد زیر هستند:

ذی القعده (9 اردیبهشت تا 6 خرداد)

ذی الحجه (7 خرداد تا 5 تیر)

محرم (6 تیر تا 3 مرداد)

رجب (1 دی تا 30 دی)

دیه در این ماه‌ها، به میزان یک سوم مبلغ کل، افزایش می‌یابد. برای مثال در سال 1404 مبلغ 533 میلیون تومان به دیه کامل در ماه‌های حرام اضافه خواهد شد.

جدیدترین اخبار

اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی